x
NEDERLAND BEKENT KLEUR
x x x
x x x x x x x x
Home
Eerdere acties
Nieuwsbrief Wilders / PVV Over NBK
Contact
        In de pers      
 
X

Volkskrant, 3 december 2007 - Front tegen Wilders in de maak 

DEN HAAG - De `redelijke mensen´ van Nederland beginnen een beweging tegen de standpunten van Geert Wilders. René Danen van de anti- racistische organisatie Nederland Bekent Kleur en Mohamed Sini van de stichting Islam en Burgerschap hopen binnen een paar weken een brede tegenbeweging te kunnen smeden.

Ook VluchtelingenWerk Nederland steunt de oproep van Doekle Terpstra, oud-vakbondsman en voorzitter van de HBO-Raad, vorige week in dagblad Trouw. De prominente CDA´er zegt daarin zich te ergeren aan het optreden van Wilders en diens uitspraken over de islam als fascistische leer. Hij spreekt van `de verWildering van de samenleving´ en `de kwade boodschap van Wilders´.

`Ik voel me meer en meer getergd door de voortdurende beledigingen aan het adres van moslims´, aldus Terpstra. `Wilders misbruikt zijn positie en het vrije woord als alibi om op te hitsen en kloven in de samenleving te slaan.´ En: `Ben ik de enige die boos en bezorgd is? Vakbonden, werkgevers, moslims, kerken, humanisten: kom bijeen, sla
de handen in ineen, en keer het tij.´

`Dat willen we nu doen´, zegt Danen. Concrete plannen zijn er nog niet, maar gemikt wordt op een demonstratie rond het tijdstip dat de veelbesproken anti-islamfilm van Wilders vertoond wordt. Dat zou in januari moeten zijn. Volgens Danen is dat haalbaar. Als leider van een studentenvakbond en recenter het protestplatform Keer het Tij - tegen de sociaal- economische maatregelen van de vorige, centrum- rechtse kabinetten - heeft hij ruime ervaring in het opzetten van een breed protest.

`We willen vooral dat de zwijgende meerderheid, die nog altijd tegen Wilders is, in gesprek gaat met die buurman die wel op de PVV stemt.´ Ook de politiek moet zich actiever teweer stellen, vindt Danen. `Ze zijn te lang stil geweest.´

In een reactie noemde Wilders de uitlatingen van Terpstra `ronduit walgelijk´. Hij wijst erop dat zijn partij democratische steun van een half miljoen kiezers geniet. Verder vindt hij het kwalijk dat hij vereenzelvigd wordt met zoiets als `een kwade boodschap´. Daarvandaan is het maar een kleine stap naar een oproep tot geweld tegen hem, vindt Wilders.

Zowel Danen als Terpstra benadrukt dat hun oproep is gericht tegen de ideeën van de PVV, en niet tegen Wilders als persoon. Ze zeggen overspoeld te zijn met positieve reacties van mensen die mee willen doen met protestacties.

 

 

X