0
NEDERLAND BEKENT KLEUR
0 0 0
0 0 0 0 0 0 0 0
Home
Eerdere acties
Nieuwsbrief Wilders / PVV Over NBK
Contact
        In de pers      
 
X

ANP, 18 maart 2008 - BN'ers steunen manifestatie tegen Wilders 

Ongeveer vijftig bekende Nederlanders steunen een protestmanifestatie tegen PVV-leider Geert Wilders en racisme, die
zaterdag op de Dam in Amsterdam wordt gehouden. De organisatie Nederland Bekent Kleur verwacht duizenden mensen en wil met de bijeenkomst het ,,geluid van de zwijgende meerderheid'' laten horen.

Volgens voorzitter René Danen is er sprake van een omslagpunt in het publieke debat in Nederland. Steeds meer mensen zijn het klimaat van angst, haat en het onderscheid tussen 'wij' en 'zij' zat en kiezen voor respect en solidariteit tussen bevolkingsgroepen, aldus Danen.

De manifestatie kan rekenen op steun van onder anderen de oud- ministers Ed van Thijn, Ed Nijpels, Hedy d'Ancona en Jan Pronk, rapper Def Rhymz, voetbaltrainer Foppe de Haan en cabaretiers als Youp van 't Hek, Dolf Jansen en Vincent Bijlo. Het protest vindt plaats in het kader van de wereldwijde VN-dag tegen racisme (vrijdag), maar richt zich in het bijzonder tegen de
,,discriminerende'' uitspraken van Wilders. 

Volgens Mohammed Rabbae, oud-Kamerlid voor GroenLinks en nauw betrokken bij Nederland Bekent Kleur, is Wilders de ,,aanvoerder van het racisme''. Ook Tweede Kamerlid Rita Verdonk is een racist, stelde Rabbae dinsdag tijdens een persconferentie over de protestbijeenkomst. ,,Racisme is het betonrot van de samenleving. Het versplintert en creëert conflicten. Maar racisme zal uiteindelijk verliezen'', zei hij. 

Politieke partijen zijn volgens Nederland Bekent Kleur te stil. Via een petitie wil de organisatie daarom zaterdag een beroep op hen doen om zich harder te verzetten tegen racisme en discriminatie binnen en buiten de Tweede Kamer. Parlementariërs van de PvdA, GroenLinks en de SP hebben toegezegd dat ze de petitie ter plaatse in ontvangst willen nemen. 

Nederland Bekent Kleur heeft, net als andere organisaties en individuen, aangifte gedaan tegen veel uitlatingen van Wilders. Het Openbaar Ministerie moet nog steeds een besluit nemen over de strafbaarheid ervan en eventuele vervolging. Volgens de organisatie duurt dat echter veel te lang. Rabbae heeft de indruk dat het OM ,,een beetje politiek aan het bedrijven is''. 

Begin april wil Nederland Bekent Kleur met alle betrokken advocaten en indieners van aangiften gezamenlijk een strategie bepalen om de zaak voor de rechter te krijgen. Ook zal de organisatie de anti- Koranfilm van Wilders beoordelen en vervolgens zonodig aangifte tegen de politicus doen. X