0
NEDERLAND BEKENT KLEUR
0 0 0
0 0 0 0 0 0 0 0
Home
Eerdere acties
Nieuwsbrief Wilders / PVV Over NBK
Contact
        In de pers      
 
X

De Stentor, 25 maart 2008 - Man opgepakt vanwege uitspraken Wilders,
Betoger uit Zutphen wil laten zien `hoe walgelijk Wilders is´ 

 
ZUTPHEN - Simpele burgerplicht, zo omschrijft Joris (48) uit Zutphen zijn motivatie om afgelopen zaterdag gewapend met vijftig A-viertjes naar Amsterdam af te reizen en daar de anti- Wildersbetoging bij te wonen. 

De belastingambtenaar kon niet vermoeden dat hij enkele uren later geboeid en wel tegenover de hulpofficier van justitie zou zitten, na een arrestatie wegens discriminatie. "Een rare situatie. Maar ze hebben me gelukkig netjes behandeld." 

Op de pamfletten die Joris bij zich had stonden uitspraken van Wilders en andere PVV´ers, waarbij de Zutphenaar de oorden islam en moslims had vervangen door jodendom en joden. Dan krijg je teksten als `Ik ontzeg niemand een gezinsleven. Ook joden niet. Ze mogen trouwen, ze mogen samenwonen. Alleen niet in Nederland´. Het doet meteen denken aan de anti-joodse wetgeving uit Hitlers Derde Rijk. 

Joris, die geen antisemiet is, liet zich inspireren door de site watwilwilders.nl, waar uitspraken van de PVV-leider zijn verzameld. "Daar zag ik zulke afschuwelijke dingen staan. Ik moest daar iets mee. Ik wil de mensen die op Wilders stemmen daarmee confronteren. Laten zien hoe walgelijk Wilders en de PVV zijn. Wat Wilders namelijk doet is niets anders dan godsdienstvervolging; mensen met een bepaalde godsdienst uit Nederland weren. " 

De actie van Joris lijkt aan te sluiten bij de advertentie die tv- producent en SP-aanhanger Harry de Winter vorige week in de
Volkskrant plaatste en waarin hij Geert Wilders beschuldigt van racisme. `Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme´, aldus De Winter. "Ik snap dat mensen die link met De Winter leggen", zegt Joris, die jarenlang betrokken was bij de SP in zijn woonplaats, "maar ik doe dit helemaal zelfstandig. Het is een eenmansactie. Ook Nederland Bekent Kleur, die de betoging organiseerde, heeft hier niets mee te maken." Als mensen, van joodse
komaf bijvoorbeeld, zich gekwetst voelen door zijn teksten mogen ze zich bij hem melden. "Deze actie is niet bedoeld om joden te kwetsen. Dat zal duidelijk zijn." 

Joris, van huis uit theoloog, wist dat hij met zijn shockerende teksten risico´s liep. "Na het uitdelen van de eerste tien pamfletten stuitte ik op een politieagent. Die hield mij direct aan." Na het verhoor door de officier is proces-verbaal opgemaakt en mocht de Zutphenaar weer naar huis. 

Het Openbaar Ministerie moet nu beslissen of Joris wordt vervolgd wegens discriminatie. Als dat het geval is, en hij moet brommen, hoopt hij dat Wilders hetzelfde lot wacht. "Ik kan in de gevangenis komen. Dat heb ik er best voor over, zo lang mijn geweten maar zuiver is." 

Lees hier het hele pamflet dat uitgedeeld werd op de Dam op 22 maart 2008. 


X