0
NEDERLAND BEKENT KLEUR
0 0 0
0 0 0 0 0 0 0 0
Home
Eerdere acties
Nieuwsbrief Wilders / PVV Over NBK
Contact
        In de pers      
 
X

ANP, 9 november 2008 - Kristallnacht in heel Nederland herdacht

AMSTERDAM/WESTERBORK - Oud-minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn heeft zondag gewaarschuwd voor racisme in de huidige samenleving. Vooral moslims zijn daar volgens hem het slachtoffer van. Hij zei dat in Amsterdam tijdens een van de herdenkingsbijeenkomsten van de Kristallnacht, die dit jaar zeventig jaar geleden plaatsvond.

"Uitingen van moslimhaat zijn, ook in het parlement, aan de orde van de dag", aldus Van Thijn. "Je mag de rechtsradicalen in dit land niet demoniseren, ook al doen ze het zelf.

Je mag het begrip racisme eigenlijk niet gebruiken, want het haatzaaien tegen moslims is iets heel anders." De film Fitna van Geert Wilders noemde hij "stigmatiserend en haatzaaiend".

Rabbae

Ook oud-Tweede Kamerlid Mohamed Rabbae trok van leer tegen "de extreemrechtse hooligans in de Tweede Kamer". "Racistisch extreemrechts is de betonrot van de samenleving."

Van Thijn en Rabbae spraken op een bijeenkomst van de organisatie Nederland Bekent Kleur. Elders in Amsterdam is zondagavond nog een herdenking van het Centraal Joods overleg.

Daarbij is minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) aanwezig. Ook op andere plekken in het land waren bijeenkomsten. Een daarvan was in kamp Westerbork.

Westerbork

Aan een fakkeltocht bij het herinneringscentrum in Hooghalen (bij voormalig kamp Westerbork) namen zo'n 200 mensen deel, onder wie staatssecretaris Jet Bussemaker, een aantal kampoverlevenden en een vijftigtal Duitse scholieren.

Een van de sprekers was Ruth Wallage-Binheim, die als 13-jarig joods meisje in Hannover zag hoe de winkel van haar ouders in de ochtend na Reichskristallnacht werd vernield en geplunderd.

"Wat me vooral aangreep was dat er veel mensen omheen stonden te kijken, ook klanten van mijn vader, maar dat niemand zich verroerde." Ze is daarna met haar zus naar Nederland gevlucht en in Hooghalen opgevangen. Kamp Westerbork werd in 1939 gebouwd als opvangcentrum voor joodse vluchtelingen.

Nazi's

Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat in de nacht van 9 op 10 november 1938 nazi's in Duitsland synagogen in brand staken en winkels en woningen van joden vernielden.

De nacht vol aanslagen bleek het startsein voor de vervolging van joden in Europa. De Kristallnacht wordt zondag op diverse plaatsen in Nederland herdacht.

Lees hier de volledige toespraak van Van Thijn

 


X