0
NEDERLAND BEKENT KLEUR
0 0 0
0 0 0 0 0 0 0 0
Home
Eerdere acties
Nieuwsbrief Wilders / PVV Over NBK
Contact
        In de pers      
 
X

Het Parool, 10 november 2008 - Ed van Thijn: 'Respect politicus nodig'

AMSTERDAM - In het politieke debat mag veel, haastte minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zich te zeggen toen hij het verbod op godslastering inruilde voor een scherpere wet tegen beledigen. Niks daarvan, vindt Ed van Thijn. Ook politici moeten op hun woorden passen.

Dat zei Van Thijn gisteravond in zijn toespraak bij de Kristallnachtherdenking. De oud-burgemeester van Amsterdam had zich geërgerd aan de discussie over het uitgebreide verbod op belediging dat in de plaats kwam van het wetsartikel tegen godslastering.

''Op zich een goede zaak, maar daarbij is gezegd dat een belediging geen belediging kan zijn als deze is gedaan in de context van het politieke debat,'' aldus Van Thijn. ''Ik denk dat het omgekeerde waar is,'' zei hij. ''De politiek heeft een voorbeeldfunctie.''

Van Thijn hekelde daarom ook het besluit van het Openbaar Ministerie deze zomer om Geert Wilders niet te vervolgen vanwege zijn film Fitna. ''Fitna is dan wel niet vergelijkbaar met Mein Kampf, stigmatiserend en haatzaaiend is het wel.''

Volgens Van Thijn zijn 'uitingen van moslimhaat ook in het parlement aan de orde van de dag'. ''Juist omdat Fitna deel uitmaakt van een politiek debat is bestrijding daarvan geboden,'' betoogde hij.

Hij beriep zich daarbij op een in 2001 door PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks onderschreven Europees handvest tegen racisme. ''Niets is erger dan een oorverdovende stilte zoals in de jaren dertig.''

Van Thijn keert zich met zijn uitspraken tegen Hirsch Ballin én zijn eigen partij, de PvdA. Die bezwoeren vorige week in de discussie over het schrappen van het verbod op godslastering dat in het politieke debat veel moet mogen.

Zij moesten zich verdedigen tegen kritiek van de oppositiepartijen D66, GroenLinks en PVV. Die vrezen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt nu, tegelijk met het schrappen van de in onbruik geraakte wet tegen godslastering, een verbod op belediging aangescherpt wordt.

Volgens Hirsch Ballin betreft het slechts een verduidelijking van de bestaande jurisprudentie. In het artikel 137c wil hij benadrukken dat beledigende opmerkingen in de richting van groepen strafbaar kunnen zijn, ook als niet zijzelf, maar 'hun ras, godsdienst of levensbeschouwing, seksuele gerichtheid of handicap' beschimpt worden.

De Kristallnachtherdenking, aan de Amstel bij de Stopera, trok gisteravond zo'n tweehonderd belangstellenden. Zij herdachten dat de Jodenvervolging in Duitsland zeventig jaar geleden met een door de nazi's georkestreerde pogrom een gewelddadige wending nam. (HET PAROOL)

Lees de volledige toespraak van Van Thijn

 


X