Op zondagmiddag 21 maart 2010 was er een ludieke actie op de Dam in Amsterdam ter viering van de internationale dag tegen racisme van de Verenigde Naties (VN). Daaraan voorafgaand was er een actiebijeenkomst in De Nieuwe Kerk met met ondermeer oud-minister Hedy d'Ancona en historicus Thomas von der Dunk. Zie het fotoverslag, beluister het Radio1 Journaal of bekijk de video hieronder.
In heel Europa waren rond 21 maart activiteiten in het kader van de International Day for the Elimination of All Forms of Racial Discrimination van de Verenigde Naties.
De stichting Nederland Bekent Kleur organiseert sinds 1992 in ons land activiteiten rond de VN-dag. Zie hiernaast het verslag van de "Dag tegen racisme" vorig jaar in de Melkweg in Amsterdam. Of klik hier voor een overzicht van de activiteiten in voorgaande jaren.
Actiebijeenkomst Nieuwe Kerk 21 maart 2010
Petitie tegen discriminerende PVV-standpunten
Veel Nederlanders moeten niets hebben van ideeën van Geert Wilders zoals het uitzetten van "tientallen miljoenen" europese moslims en de invoering van een zogenoemde "kopvoddentax" en een hoofddoekjesverbod. Laat ook zien dat je het niet eens bent met Wilders plannen. Teken de petitie tegen de intolerante en discriminerende standpunten van de PVV.
Al 20.000 mensen hebben kleur bekend. Teken ook hier!
Steun de activiteiten van
Nederland Bekent Kleur met een donatie!
Giften zijn welkom
op het speciale gironummer 5058 t.n.v. stichting Nederland Bekent Kleur, Amsterdam. Online doneren met iDEAL kan ook. Klik hier .
Op zondag 22 maart 2009 organiseerde de stichting Nederland Bekent Kleur de "Dag tegen Racisme" in De Melkweg in Amsterdam. De bijeenkomst stond in het kader van de jaarlijkse internationale dag tegen racisme van de Verenigde Naties (21 maart). Er waren debatten, optredens en films in de zalen van De Melkweg. De bijeenkomst is een onderdeel van een Europese actieweek in het kader van de VN-dag die ook in 42 andere Europese landen plaatsvindt.
Bekijk hier het fotoverslag van de "Dag tegen racisme"
Opening: Toespraak (pdf) voorzitter Nederland Bekent Kleur.
Debat 1 : Schoffie of Straatterrorist? Er werd gedebateerd over de beeldvorming over minderheden in Nederlander met ondermeer journalist Francisco van Jole (columinst De Leugen Regeert en website 2525.com), Edwin Huizing (directeur Vluchtelingenwerk Nederland), Mohamed Rabbae (Oud-Tweede Kamerlid Groenlinks en initiatiefnemer Een Land Een Samenleving) en Ahmed Marcouch (Stadsdeelvoorzitter Slotervaart, PvdA). Debatvoorzitter: Rosalie Smit (onderzoeker U.v.A.).
Beluister hier het radioverslag (mp3 - 5 MB) van NPS Nederland Dichtbij.
Debat 2 : Racisme: mening of misdrijf?
Verder was er een debat met de titel "racisme: mening of misdrijf?" met ondermeer professor Theo de Roos (hoogleraar strafrecht), advocaat Els Lucas en Rene Danen (voorzitter Nederland Bekent Kleur) en Raymond Labad (voorzitter belangenorganisatie Antillianen MAAPP). Debatvoorzitter: Rosalie Smit (onderzoeker U.v.A.).
Optreden Hakim Ook was er een optreden van de Nederlands-Algerijnse theaterartiest en mimespeler Hakim die bekend is van Sesamstraat. Momenteel staat hij in de theaters met zijn cabaretshow Achmed van Oranje).
VN-conferentie tegen racisme
In April is in Geneve de VN-Conferentie tegen racisme. De Nederlandse regering wil deze conferentie mogelijk boycotten. In De Melkweg kwamen een aantal mensen aan het woord die uitleggen wat het belang is van de VN-conferentie voor racismebestrijding en waarom Nederland er bij moet zijn.
Met Peter Rehwinkel (Eerste Kamerlid voor de PvdA, burgemeester van Naarden) en Barryl Biekman (Landelijk Platform Slavernijverleden, D66).
Beluister ook het verslag van Radio Nederland Wereldomroep (mp3 - 2,5 MB) over de Dag tegen Racisme en de VN-conferentie.
Optreden dichtersduo
Verder was er een optreden van de dichters Krijn-Peter Hesselink en Achmed Khabbazeh. Sinds een aantal jaren vertalen deze oude studievrienden Arabische gedichten naar het Nederlands.
Film: Die Welle
Iin De Filmzaal van De Melkweg draaide de film 'Die Welle' (2008, 105 min.). Een Duitse remake van een Amerikaans schoolexperiment ("The Wave") over de gevolgen van extreem groepsgedrag en uitsluiting.
Film: "Loos Alarm: Islamofobie" ook draaide in de filmzaal "Loos Alarm: Islamofobie" (45 min, 2008), documentaire door jonge filmmakers over feiten en mythes rond islamisering in Nederland.
Fotoverslag van de Dag tegen Racisme
Bekijk hier het fotoverslag van de "Dag tegen racisme"