NEDERLAND BEKENT KLEUR
foto foto foto foto
lijn lijn lijn lijn lijn lijn lijn lijn
Home
Petitie
Eerdere acties
Nieuwsbrief In de pers
Over NBK
Contact
             








> Aangifte tegen PVV-leider Wilders

Op 19 maart 2014 riep PVV-leider Wilders met een volle zaal om "minder Marokkanen". Meer dan zesduizend mensen hebben daarna aangifte gedaan tegen Wilders. Ook de advocaat van Nederland Bekent Kleur en enkele Marokkaans-Nederlandse organisaties vroeg het Openbaar Ministerie een strafzaak tegen Wilders te starten. PVV-leider Wilders maakt er al jaren een gewoonte van om aan te zetten tot discriminatie en haat tegen bevolkingsgroepen in ons land. De Nederlandse overheid is volgens internationale VN-verdragen verplicht om minderheden tegen discriminatie te beschermen.

Tijdens de eerste strafzaak in 2010 werden door het OM uitlatingen van Wilders uit de periode oktober 2006 tot maart 2008 aan de rechter voorgelegd. Volgens Nederland Bekent Kleur had de officier van justitie naar alle uitingen van vreemdelingenhaat van Wilders sinds 2004 moeten kijken. Omstreden uitspraken van Wilders over bijvoorbeeld het uitzetten van tientallen miljoenen moslims, een hoofddoekjesverbod en de invoering van een kopvoddentax werden door Justitie niet aan de rechter voorgelegd.

De Turkse migrantenorganisatie HTIB, de Antilliaanse beweging MAAPP en het Landelijk Beraad Marokkanen hadden zich gevoegd als benadeelde partij in de eerste strafzaak tegen Wilders. Mr. Michiel Pestman en emeritus hoogleraar prof. Ties Prakken van Bohler-Advocaten traden op namens deze minderhedenorganisaties en stichting Nederland Bekent Kleur. Ruim 2.000 mensen tekenden een steunverklaring voor de organisaties.

Zie ook het betoog dat voorzitter Mohamed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen en de Marokkaans-Nederlandse Amal hielden in de rechtbank. Meer informatie op onze speciale website.


 
> "Benoem de vreemdelingenhaat van de PVV"


De PVV heeft 24 zetels behaald in de Tweede Kamer. Niet eerder was een extreemrechtse partij zo massaal vertegenwoordigd in het parlement. De partij deed mee met een verkiezingsprogramme waar meer dan tien discriminerende voorstellen in stonden en partijleider Wilders deed eerder meer dan honderd xenofobe uitspraken.

De racistische standpunten van de Centrumdemocraten werden in de jaren negentig in de publieke opinie sterk bestreden waardoor de partij hooguit maar een paar procent van de stemmen haalde. Na een veroordeling van lijsttrekker Janmaat wegens discriminatie in 1996 verdween de partij zelfs helemaal uit de Tweede Kamer. Door een harde aanpak van de discriminerende standpunten van de PVV, zowel in het debat als via de rechter, kunnen we ook nu het tij keren. "Het racisme van die partij benoemen en je daar ferm tegen uitspreken is hard nodig", schrijft voorzitter René Danen van Nederland Bekent Kleur in een artikel in NRC-Next.




  > Website Wat Wil Wilders
 

.
Nederland Bekent Kleur heeft een website geopend, die een overzicht geeft van omstreden uitspraken van Geert Wilders. Op www.watwilwilders.nl vind je honderd haat-citaten van Wilders uit binnen- en buitenlandse media. Een aantal daarvan zijn ook verzameld in een filmpje:


   
> 27.000 tekenen petitie tegen standpunten PVV
In het programma van de PVV staan een groot aantal discriminerende voorstellen en Geert Wilders deed afgelopen jaren meer dan honderd xenofobe uitspraken over allochtonen en moslims. Het gaat ondermeer om plannen voor het uitzetten van "tientallen miljoenen" europese moslims, de invoering van een hoofddoekverbod en etnische registratie. Maar liefst 27.138 mensen tekenden de petitie van Nederland Bekent Kleur tegen de intolerante en discriminerende standpunten van de PVV.


 
  > Geen godsdienstkritiek maar racisme
 


Bevolkingsgroepen zoals Turken, Marokkannen, Antilianen, migranten, allochtonen en niet-blanken worden door Wilders en andere PVV-ers genoemd in hun discriminerende uitspraken. Lees hier het volledige artikel over het racisme van de PVV.

 
 
 
 
 
  > Prominenten nemen stelling tegen politiek racisme
 

Oud-ministers en Kamerleden van zeven verschillende partijen nemen stelling tegen racisme in de politiek. Ze doen dit, samen met hoogleraar Penninx en Nederland Bekent Kleur, in een artikel dat verschenen is in de Volkskrant in het kader van de VN-dag tegen racisme (21 maart 2010). In het artikel staat dat predikers van angst en haat met hun politiek van 'wij' tegen 'zij' en met pleidooien voor racisme en discriminatie, minderheden in een hoek drukken. Lees hier het volledige artikel.