0
NEDERLAND BEKENT KLEUR
0 0 0
0 0 0 0 0 0 0 0
Home
Eerdere acties
Nieuwsbrief Wilders / PVV Over NBK
Contact
        In de pers      
 
X

Website Byrman.nl, 9 november 2008 - "Joden mochten de grens niet over"

AMSTERDAM 9 november 2008 - Oud-minister van Binnenlandse Zaken Ed van Thijn was zondagavond, tijdens de de herdenking van de Kristallnacht, één van de eerste sprekers tijdens de Kristallnachtherdinking in Amsterdam. De Kristallnacht welke op 9 novembert 1938, dus 70 jaar geleden, de Shoah, de Holocaust inluidde is de nacht tijdens welke in Duitsland honderden synagogen in brand werden gestoken en duizenden Joodse winkels werden vernield en geplunderd.

Van Thijn waarschuwde voor het huidige racisme in de samenleving, waarvan op dit moment vooral moslims het slachtoffer van zijn. De tegenwoordige uitingen van Moslimhaat zijn niet te vergelijken met wat er gebeurden met de Joden tijdens de Kristallnacht, aldus Van Thijn, maar het is haatzaaierij. Verder noemde Van Thijn de film 'Fitna' van Geert Wilders "stigmatiserend". Oud-Tweede Kamerlid Mohamed Rabbae was nog wat harder in zijn bewoordigen en betitelde het rascisme van extreemrechts als "de betonrot van de samenleving".

Ed van Thijn, Mohamed Rabbae en Rene Danen

Een van de aanwezigen, die zelf nog de jaren vlak voor de oorlog heeft meegemaakt, herinnerde de aanwezigen aan de onwelwillendheid van de omringende landen om Joden die het Duistland van '38/ '39 wilden ontvluchten op te nemen. Joden mochten de grenzen niet over wat velen uiteindelijk het leven heeft gekost. Van de 30 familieleden van haar hebben uitendelijk maar 3 personen het overleeft. De rest is in de kampen omgekomen terwijl de wereld de andere kant op keek.

Zij drong erop aan eenheid te bewaren in de strijd tegen discriminatie en rascisme. "Laat niet toe dat er een wig tussen mensen gedreven wordt". "Indien alle mensen in Duitsland die tegen de Jodenvervolging waren één blok hadden gevorm dan had de Jodenvervolging nooit plaatsgevonden".

Bekijk op Byrman.nl het volledige verslag en de fotoreportage van de herdenking


 


X