NEDERLAND BEKENT KLEUR
foto x foto foto
lijn lijn lijn lijn lijn lijn lijn lijn
Home
Eerdere acties
Nieuwsbrief In de pers Wilders / PVV Over NBK
Contact
               
 
> Verslag Kristallnacht-herdenking Amsterdam, 9 november 2010      
 

Ongeveer tweehonderd mensen hebben 9 november 2010 bij het stadhuis in Amsterdam de Kristallnacht herdacht. In 1938 werden in Duitsland tijdens de Kristallnacht Joden aangevallen, synagogen gingen in vlammen op, joodse winkels, huizen en scholen werden geplunderd, beklad en vernield door de nazi's.     

Sinds 1992 organiseert Nederland Bekent Kleur in Amsterdam een herdenking van de Kristallnacht. Dat gebeurde daarvoor nog niet. De herdenking in Amsterdam sluit aan bij activiteiten van andere organisaties elders in ons land en in 40 andere Europese landen. Vorig jaar, in 2009, waren de sprekers op de herdenking ondermeer Freek Ossel (Wethouder Gemeente Amsterdam), Awraham Soetendorp (Rabbijn) en Eduard Nazarski (Directeur Amnesty International).

Op de herdenking in 2010 in Amsterdam werd een gedicht voorgedragen door acteur/toneelschrijver Tjeerd Bischoff en was er een optreden van zangeres Sadie Jayne. De Joodse verzetsstrijder Mirjam Ohringer (86) sprak over de haar familie die vlak voor de Kristallnacht in 1938 gedeporteerd werd vanuit Duitsland naar Polen, over haar rol in het verzet en haar waarschuwing voor de toekomst (zie de twee video's en het fotoverslag hieronder).


. .
Mirjam Ohringer werd geboren in Amsterdam in 1924. Een deel van haar Joodse familieleden in Duitsland werd vlak voor de Kristallnacht in 1938 gedeporteerd naar Polen. Na het uitbreken van de oorlog gaat ze in het verzet. Haar geliefde wordt naar het concentratiekamp Mauthausen gedeporteerd. Ze weet de oorlog te overleven door onder te duiken. Ohringer zet zich tot op de dag van vandaag in om de herinnering aan de slachtoffers van het fascisme levend te houden. Ze sprak in 1996 en 2008 ook op de Kristallnachtherdenking in Amsterdam.

Foto's: Anja Meulenbelt