NEDERLAND BEKENT KLEUR
foto x foto foto
lijn lijn lijn lijn lijn lijn lijn lijn
Home
Eerdere acties
Nieuwsbrief In de pers Wilders / PVV Over NBK
Contact
               
 
> Verslag Kristallnacht-herdenking 9 november 2009        
 
Maandag 9 november 2009 was de herdenking van de Kristallnacht bij het Stadhuis in Amsterdam (zie fotoverslag). Sinds 1992 organiseert Nederland Bekent Kleur deze herdenking. De herdenking in Amsterdam sloot aan bij activiteiten elders in ons land en in 40 Europese landen.

De sprekers waren (klik op de naam om toespraak te lezen):
- Freek Ossel (Wethouder Gemeente Amsterdam)
- Awraham Soetendorp (Rabbijn)
- Eduard Nazarski (Directeur Amnesty International Nederland)
- Yassin el Forkani (Jongeren-Imam in Amsterdam)

Op 9 november 1938 vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Tijdens de Kristallnacht werden synagogen in brand gestoken, winkels en bedrijven verwoest, scholen en begraafplaatsen beklad, en bijna honderd Joden vermoord. Nederland ving daarna aanvankelijk duizenden Joodse vluchtelingen op in Westerbork, maar sloot al snel de grenzen voor Joden, communisten, deserteurs en anderen die vluchtten uit nazi- Duitsland. In de jaren daarna zou blijken dat de Kristallnacht een opmaat was naar de algemene uitroeiing van minderheden. Miljoenen Joden en honderdduizenden homoseksuelen, Roma, gehandicapten en andere minderheden zouden het niet overleven.

Centraal bij de herdenking stond de link tussen verleden en heden. Met als belangrijke les om niet weg te kijken, maar stelling te nemen tegen iedere vorm van racisme en discriminatie.

Klik hier om de toespraken te lezen. Of ga naar het fotoverslag of bekijk de video van het AT5-nieuws over de herdenking.
 
V.l.n.r. Eduard Nazarski, Rabijn Soetendorp, Wethouder Freek Ossel
Optreden Caspian Hat Dance
Yassin el Forkani (Jongeren-Imam in Amsterdam)
Awraham Soetendorp (Rabbijn)